perjantai 1. marraskuuta 2013

Nostalgiaa ja merirosvoilua!

Navakka kaakkoistuuli puhaltelee pulleiksi muotoutuneihin purjeisiimme. Vesi on kirkkaan turkoosia ja aurinko paistaa täydeltä terältä pisamoituneille kasvoilleni. Miehistö on tyytyväinen ja laulaa kannella laulujaan. Aluksemme Revenge natisee rauhalliseen laineiden tahtiin kurssina kohti Tortuga. Mutta mitä huomaankaan - ranskalainen kauppalaiva tulee näkyviin läheisen niemen takaa. Miehistö! Hyökkäykseen!

Sid Meier's Pirates! (2004) on Sid Meierin uusintaversio vuoden 1987 merirosvoilupelistä. Pelin nostalgia-arvo on minulle suuri, vaikka se onkin VASTA yhdeksänvuotias pelinalku. Yhtenä vuonna joulunvälipäivät olivat pelkkää merirosvoilua vellokseni kanssa.

Pelissä ohjataan nuorta miehenalkua, joka aloittaa merirosvokapteeni-uransa känni-illan päätteeksi suostumalla purjehtimaan ja ryöstelemään Englannin/Alankomaiden/Ranskan/Espanjan lipun alla. Täyttäessä byrokraattisia paperitöitä, täytetään miekkoselle nimi (Larselo Bueno), kokemus (l.vaikeustaso jota saa pelin aikana nostettua mikäli miekkailu, ryöstely ja naisten hurmaaminen käy liian helpoksi), spesiaalitaito (miekkailu/tykistö/navigoiminen/lääketiede/hurmaaminen) ja aloitusvuosi (näkyy lähinnä kaupunkien määrässä ja jakautumisessa maiden välillä). Kun tarvittavat allekirjoitukset on saatu ja sielu lipulle myyty, voi meriseikkailu alkaa!


Merirosvolipun alla sinulla on lupa ja velvoite ryöstellä laivoja hyökäten niiden kimppuun. Voit ryöstää laivan haastamalla kapteenin ja hänen joukkonsa taisteluun, tai vaihtoehtoisesti lähettää koko purtilon meren pohjaan kasvamaan korallia. Mikäli kuitenkin haluat suurentaa laivastoasi, kaappaamasi laivat voi myös liittää omiisi. Hyökkäyksen yhteydessä saat myös ryöstää laivan rahdin itsellesi. Ruokaa tarvitset pitkillä merimatkoilla, mutta esimerkiksi mausteet voi myydä parhaimmin tarjoavalle satamalle ryöstöhintaan.


Tietyillä laivoilla on tietynlaisia vaikutuksia kaupungeille ja tietynlaisia rahteja mukanaan. Esimerkiksi salakuljettajilla (en.smuggler) on hallussaan yleensä paljon luksustavaraa ja mausteita, joita myymällä voi saada kerrytettyä omaisuuden. Uusia kuvernöörejä kuljettavien alusten ryöstäminen voi aiheuttaa suurtakin taloudellista tuhoa laivan määränpääkaupunkiin. Laivojen upottaminen suututtaa tietenkin valtioiden kaupunkien kuvernöörit, mutta jos esimerkiksi ranskalaiset ovat sodassa englantilaisten kanssa, Ranskan lipun alla purjehtivan laivan upottaminen ilahduttaa englantilaisia.

Toisten merirosvojen ja merirosvo-rankingin lisäksi laivojen upottamisella ja valtioiden auttamisella voi kivuta arvonimissä ylöspäin. Sen lisäksi siis, että tulet kuuluisimmaksi ja pelätyimmäksi merirosvoksi, voit kiivetä arvoasteikolla myös maakohtaisesti ylöspäin.

Merimiehen elämä on kuitenkin yksinäistä ja kaipuu naisystävän hellään huomaan on suuri. Naisystävät Karibian merellä tarkoittavat kuitenkin kuvernöörien tyttäriä (jostain syystä baarineitoja ei voi heilastella). Mitä kauniimpi nainen, sitä suuremmat odotukset arvonimestä ja sitä vaikeampi heitä on vaikuttaa tanssitaidoilla. Kyllä, tanssitaidoilla. Mikäli tyäret pitävät sinusta ja heidän isäukkonsa sen sallii, voit saada tanssittaa heitä ja kenties, vain kenties voin saada myöhemmin heidän kätensä ja lupauksen rauhallisista, rakkauden täyteisistä eläkepäivistä kartanossa kuvernöörin linnan liepeiltä.


Pelin pelaaminen onnistuu parhaiten numpadilla ja ohjeistuskin sitä lämpimästi pelin alussa suosittelee. Esimerkiksi tanssiessa neitokaisten käsiohjaus ja numerot osuvat mitä parhaimmin kohdalleen. Myös purjehtiminen onnistuu sujuvimmin numpadin numeroilla.


Mikäli pidät merirosvoista, leppoisasta pelaamisesta ja ripauksesta nostalgiaa 2000-luvun alkupuolelta, Sid Meier's Pirates! on sinun pelisi.
Steamin Halloween alessa Sid Meier's Piratesin saa
perjantaihin 1.11. noin klo 19.00 asti 9,99€:n sijasta 2,5€:lla. 
Linkki pelinsivuille Steamiin. 

0 kommenttia :

Blogger Template by Clairvo