torstai 19. marraskuuta 2015

Well played! - Pelikäytös


Lauantaina 21.11.15 vietetään kansallista pelipäivää ympäri Suomea. Lisää aiheesta voi lukea Lassin Peliaika-blogista (josta itse asian bongasin), tai Pelipäivän virallisilta sivuilta. Asiasta en sen enempää mainitse, vaan sivuan aihetta lähinnä huomisen Pelaava kansa Twitch-lähetyksen kautta. Huomenna (20.11.15) klo 18:00-19:30 Pelaavassa kansassa keskustellaan pelikäytöksestä:
Pelaava kansa #3 - Pelikäytös
"Kansallista pelipäivää edeltävän viikon Pelaava kansa -verkkolähetyksissä käsitellään pitkin viikkoa pelaamisen ajankohtaisia aiheita. Kolmannessa verkkolähetyksessä keskustellaan peli- ja nettikäytöksestä. Lähetyksessä pohditaan pelikulttuurin nurjia puolia, tunteiden kuumenemista kilpailutilanteissa ja mietitään, miten pelien käytöskulttuuria voisi parantaa.
Keskustelijoina ovat Helsingin kaupunginkirjaston gamebrarian Heikki Marjomaa, viestintä- ja yhdenvertaisuusasiantuntija Riikka Kaukinen sekä nuorisotyöllisen Well Played -hankkeen Miika Pulkkinen, haastattelijana toimii pelikasvatustutkija Mikko Meriläinen.
Lähetys soveltuu mainiosti sekä pelaajille että aiheesta kiinnostuneille kasvattajille.
Verkkolähetystä voi seurata osoitteessa www.twitch.tv/pelipaivaOsallistu keskusteluun Twitterissä hashtagilla #pelaavakansa (tai Twitchin chatissa)."
Oletko koskaan miettinyt omaa pelikäyttäytymistäsi? Vaikuttaako pelaaminen siihen, miten suhtaudut ympäristöösi tai peliseuraasi? Entä millaista käytöstä odotat muilta pelatessasi heidän kanssaan? Vastaavatko oma käyttäytymisesi ja odotuksesi muilta ihmisiltä toisiaan?

Itse olen pelannut vajaa tuhat tuntia yhdessä pelimaailman myrkyllisimmistä peliyhteisöistä: MOBA-kansa. DOTA2. Parhaimmillaan kunniansa kuulevat kaikki omat tiimiläiset ja itse allekirjoittanut, kuin vähintäänkin myös vastapuolen supportit. Dotan epäasianmukaista käytöstä olemme Joren kanssa pariinkiin otteeseen kerenneet täälläkin päivittelemään mm.postauksissa "Thanks for the feed, noob, you suck", "Learn to play idiot!!11" ja "Flaming and faming". Ehkä turhankin suurta yleistystä, mutta tämä pelikäytös vaikuttaa ainakin minun pelikokemukseeni huimasti. Haukkumista ja yleistä mollausta sataessa niskaan voi vain miettiä, kuinka käytökseen tulisi vastata. Taistellako tulella tulta vastaan? Auttaako vastaan inttäminen, mollaajan omien epäkohtien ylösnostaminen tai vastustajille päivittely asiaa yhtään? Millaisen pelikokemuksen silloin annat muille? Ja mitä he siitä oppivat?

Itse yritän pysyä aina asiallisena, vaikka pääni sisällä kiehuisikin. Joskus saatan jopa yrittää toimia voina riidan välissä, "ok, guys, let's focus on the game and try to win". Jos järkipuhe ei kuitenkaan saa haluamaani vastetta, monesti yksittäiset henkilöt voi mykistää eikä minun tarvitse kärsiä enää asiattomuuksia. Myönnän, että usein kuitenkin sanon vain "Muted" muodon vuoksi, jotta tyyppi luulisi mykistäväni tämän, joka toimii usein aivan yhtä hyvin kuin varsinainen mykistäminen. Tällöin kuitenkin kuulen mahdolliset asianmukaiset pingaukset ja kommentit muusta pelinkulusta.

Aina joskus tekee mieli tehdä näin.
Yksi asia, joka joskus myös häiritsee, on oman puoluelaisten ääretön negatiivisuus. Ei siis varsinainen syyttely, vaan se, että peliä on pelattu vasta 5 minuuttia ja chatti vilisee "GG"-viestejä. Näissä tilanteissa alkaa otsasuoni herkempinä päivinä sykkiä vaarallisesti, sillä tällainen negatiivisuus vaikuttaa usein aivan samalla tavalla kuin suora herjaaminen ja fleimaus. "Me ollaan paska-tiimi" tai "Ei me kuitenkaan voiteta" käsittää oman negatiivisen ajatusmaailman lisäksi myös pientä syytöstä siitä, että peliseura ei ole parasta mahdollista. Siis minä en ole paras mahdollinen. Siis noob. On myös tilanteita, joissa kyseinen käytös ei aina häiritse. Esimerkkinä ystäväni ja co-bloggaajani Jore, joka usein muistaa pelin alussa lainata Kummeleita "Me ollaan hävitty tää peli.". Suurinpana osana ajasta otan asian niinkuin se on tarkoitettukin; vitsailua omalla pessimistisyydellä. Joskus taas ärähdän suoran palautteen ja pyrin keskittymään pelaamiseen.

Positiivista palautetta peliyhteisössä annetaan ehkä turhankin vähän. Toisaalta siihen on tottunut, sillä niinhän se on ainakin suomalaisessa kulttuurissa: "Jos kukaan ei valita, asiaan ollaan tyytyväisiä". Olen pyrkinytkin nykyisin antamaan kiitosta tilanteiden erinomaisista selvittämisistä "wp (well played)" "gj (good job)" ja Dota2ssa olen antanut commendeja (kiitosta) vastapuolen pelaajillekin, jos he ovat olleet erityisen ystävällisiä. Niinkuin kadulla vastaantulijalle annettu hymy, tämäkin käytös tarttuu muihin lähes joka kerta.

Tässäkin asiassa voidaan siis hyödyntää yleistä käyttäytymisen kaavaa ja ohjetta siitä, että "Tee niinkuin haluaisit itselle tehtävän". Ihminen on sosiaalinen eläin, ja siksi peilaa usein muiden käytöstä ja oppii siitä käytösmallejansa.  MIETIPÄ siis seuraavan kerran kun rähiset tai parjaat kanssapelaajiasi: tätäkö haluan takaisin?








Lisää keskustelua siis tosiaan Pelaava kansa- Twich-lähetyksessä huomenna perjantaina 20.11.15 klo 18:00-19:30 osoitteessa www.twitch.tv/pelipaiva.

7 kommenttia :

  1. Kiitos maininnasta!

    Erittäin hyvä kirjoitus. Pelaavien ihmisten negatiivisuus ja pessimismi ovat tämän hetken kovinta syöpää virtuaalisessa maailmassa ja tämä aihe oikeasti ärsyttää itseäni erittäin paljon. Varsinkin kun itse aina yritän olla mahdollisimman positiivinen ja optimistinen nettipeleissä, niin sellainen jatkuva haukkuminen ja negatiivisuus alkaa aina kyllästyttämään. Eikö olisi parempi kohottaa oman tiimin mielialaa kuin pahentaa sitä joillain aivan turhan päiväisillä ja ensinnäkin erittäin typerillä kommenteilla?

    Nooh, jätän yleensä kuitenkin nuo kommentit huomioimatta (paitsi teen kyllä ilmoituksen, jos puheet alkavat jollain menemään jo turhan loukkaaviksi ja ylitse meneviksi) ja jatkan omalla positiivisella mielellä. Onneksi Online-pelien puolelta löytyy myös noita ystävällisiä henkilöitä, joiden kanssa jaksaa pelailla useita matseja.

    Eräs mielenkiintoinen havainto noista huutelijoista on se, että nämä huutelijat ovat usein itse juuri niitä huonoja pelaajia, jotka esimerkiksi kuolevat useiten tai eivät pelaa tiimin kanssa yhteen mitenkään. Itselleni ei siis ole mitään väliä, onko tiimikaverit nyt kuinka hyviä vai huonoja (tärkeintä on se, että homma toimii ja kaikilla on hauskaa), mutta kyllä se mielestäni kuitenkin kertoo hiukan pelaajan huonosta omatunnosta, jos itse pelaa ihan päin mäntyä ja rupeaa siksi syyttelemään muita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maininta kuuluu asiaan, jos aihe on jostain kuin omasta nupista kummunnut. ;)

      Olen tehnyt ihan saman huomion noista huutelijoista. Mutta mistä moinen käytös kumpuaa? Onko sille huutelijalle annettu aina palaute ryöpyllä ripulia niskaan, joten tämä tuntee, että yhteisössä se on normaalia ja jopa "coolia" käytöstä? Huutelijat saavat kuitenkin aina huomiota, ja niinkuin jossain aiemmassa postauksessa olen sanonut, kyllähän se huutelu LÄHES aina jostain virheestä kertoo. Se tyyli vain on sanalla sanoen väärä.

      Oh, oletko muuten huomannut tuosta reporttaamisesta (ilmoittamisesta) sen, että usein huutelijat saattavat myös yleisesti ilmaista, että huutelun kohde tulisi reportata? Asiasta tulee surullista siinä vaiheessa, kun kohde oikeasti yrittää, eikä epäonnistu tahallaan.

      Poista
    2. Juu, kyllä tuollaista reporttaamista olen myös huomannut, erittäin typerää ja säälittävää toimintaa sekin. Muutaman kerran olen sen verran ikävään tapaukseen törmännyt, jossa häirikkö on oikeasti saanut muut pelaajat mukaan tekemään ilmoitusta huutelun kohteesta. Sääliksi kävi... Mikä lie häirikkötiimi sattunut olemaan...

      Poista
  2. Mulla ei hirveesti oo kokemusta MOBA-peleistä, mutta mulla lolin alottamista jarrutti - ja jarruttaa - se community. Oikeestaan veikkaan et se on aikaliki kanssa syy et miks en tykkää pelata mitään online pelejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. LoLlit, HoNit ja Dotat ovat kyllä tosi rasittavia aika ajoin ja jatkuvastihan siitä kuulee miten myrkyllinen ilmapiiri siellä on. Parasta on kuitenkin jos pystyt pelaamaan jonkun kaveriporukan kanssa tai vain yksinkertaisesti jättämään omaan arvoonsa typerät huutelut. Itsehän en osaa tuota jälkimmäistä tehdä, ja sen vuoksi en yksin Dotaa pelaakaan. Heroes of the Storm, siis Blizzardin vastine Lollille ja Dotalle, on mielestäni kuitenkin pysynyt varsin mielekkäänä pelikokemuksena. Jore osaa olla tästä erimieltä, mutta mielestäni se voisi olla genreä kokeileville melko hyvä paikka aloittaa sen kasuaalisuuden JA hyvän ilmapiirin vuoksi. Toki aina silloin tällöin sinnekin mahtuu joitain hölösuita, mutta mielestäni se on pysynyt aika puhtaana näistä sankareista.
      Mutta onhan se totta että kilpailu tuo useissa meissä sen ei-niin-viehättävän puolemme esiin, ja mitäs muuta online-peleissä tehdään kuin kilpaillaan? Hyvän kaverin tai porukan kanssa nekin tuntuu onneksi vähän helpommilta. Jos joskus haluat kokeilla esim.HotSia, mutta yksin ei jaksa/kehtaa/halua, niin huutele. (: Mikään mahtipelaaja en ole mutta alkeet ja seura kyllä onnistuu.

      Poista
  3. En ole paljoa pelannut netin puolella moninpelejä, mutta viime aikoina olen ollut täysin koukussa Rocket Leagueen. Siellä on kyllä huomannut, että porukkaa on laadun molemmista äärilaidoista. Toinen ääripää on ne äksyt yksilöt jotka kuvittelevat olevansa oman elämänsä Teemu Selänteitä ja vaikkei oman tiimin jäsenet tekisikään varsinaisia virheitä niin jos maaleja ei vaan tule (johtuen siitä että kaikki haluavat olla siellä pallon perässä ja yhteistyö kärsii siitä) niin oma joukkue on heti pahinta p***kaa. Auta armias sitten millaista ryöppyä sieltä tulee jos/kun joku mokaa.

    Toinen äärilaita ovat sitte nämä hyvin käyttäytyvät pelaajat, joita tuolla on myös onneksi paljon. Käytännössä aina jos teet maalin tai vähän torjut hyökkäyksiä niin tiimikaverit kehuvat toisiaan. Hyvin usein myös kilpailevan tiimin jäsenet. Vaikka osa kehuista onkin lähinnä muodon vuoksi niin positiivisen palautteen saatua kyseistä peliä on kiva pelata. Tai vaikka oma joukkue olisikin tappiolla, niin hyvähenkisessä pelissä taistelee mieluusti vielä viime sekuntiin asti.

    Itse olen pyrkinyt kannustamaan sekä omaa että vastustajan joukkuetta ja vaikka oma joukkue olisikin saanut pahastikin turpaan, niin mukavan porukan kanssa on mielellään ottanut vielä uusintaotteluitakin. Häiriköiville pelaajille olen vain koittanut heittää jotain "lopeta se itkeminen ja keskity pelaamaan" tai muistuttanut että hän muodostaa 33% siitä joukkueesta jota juuri haukkui p***ksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas kiva kun tämä aihe kirvoittaa tämmöisiä pitkiä kommentteja! Tuosta Rocket Leaguen pallon perässä juokseminen muistuttaa kyllä pahasti näitä moba-pelejä, joissa usein ne huutelijat ovat juuri näitä tappojen perässä juoksentelijoita. Joo, varmasti maalit ja tapot ne on millä pelit voitetaan, mutta tiimipeli viime kädessä se, millä ne ansaitaan.

      Mukava että on tullut näitä kivempiakin pelaajia vastaan! Ja hienoa että aktiivisesti pyritään olemaan itse sellaisia.

      Tuli tuosta RL:sta mieleen WoW (en tiedä miksi, älä kysy), jossa tiimipelaaminen tulee esille Battlegroundeissa ja joissa ollaan yleisellä tasolla yllättävän neutraaleja noin niinkuin pelitulosten, kuolemien ja voittojen kannalta. Koskaan en ole huomannut että kukaan yksittäinen henkilö saisi kuraa niskaansa, vaan jos huutelijoita löytyy, ne ovat sitten niitä, jotka antavat palautetta koko tiimille. Yleensä ihan aiheesta, mitä itse olen huomannut. Toki sävy voisi olla rakentavampi, mutta silti. Hmm, enpä ole koskaan aiemmin miettinyt WoWin maailmaa puhuttaessa pelikäyttäytymisestä... Toisaalta kai sekin kertoo jotain? Ainakin sen, että suurempiin epäkohtiin en ole siellä törmännyt.

      Poista

Blogger Template by Clairvo