tiistai 16. helmikuuta 2016

AFK: Black Sails - Todenmakuista merirosvodraamaa

Jos joku ei ole vielä tutustunut yhdysvaltalaisen Starz-kanavat alkuperäissarjaan Black Sailsiin, niin nyt kipinkapin toimeksi. Etenkin jos historiallinen seikkailudraama ollenkaan kiinnostaa. En juuri bloggaile TV-sarjoista, koska kyllästyn niihin nopeasti. Mutta Black Sailsin vastikään alkanut kolmas kausi, jota meillä siis seurataan tarkkaan, sai minut tekemään poikkeuksen.

Black Sailsin kaksi aiempaa kautta ja vastikään alkaneen kolmannen kauden voi Suomessakin nähdä HBO Nordicilta.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun alkuun Bahamalle, New Providencen -saarelle Nassaun merirosvokaupunkiin. Lainsuojatonta Nassauta hallitsee rautaisella otteella Eleanor Guthrie, joka järjestää isänsä, saaren entisen kuvernöörin ja salakuljettajan, kautta merirosvojen saaliiden myynnin pimeillä markkinoilla. Merirosvokapteeneista pelätyin, kapteeni Flint, kuitenkin tavoittelee saaren herruutta pitääkseen Espanjan ja Britanian joukot poissa saarelta. Saavuttaakseen tavoitteensa Flint miehistöineen lähtee jahtaamaan espanjalaista aarrelaivaa, Urca De Limaa, jonka rikkauksilla hän ostaisi itselleen saaren johtajuuden ja järjestäisi puollustuksen sivilisaatiota vastaan. Asioita hankaloittavat tietenkin Britanian laivasto, joka pyrkii kitkemään merirosvoilun ja valtaamaan Nassaun takaisin, sekä miehistöjen väliset ja sisäiset juonittelut. Toisen kauden aikana näkemys kapteeni Flintistä syventyy, kun flashbackissä päästään näkemään mikä teki aiemmasta Brittilaivaston upseerista merirosvon. Myös muut keskiössä olevat hahmot ja heidän väliset suhteensa muodostavat kiinnostavia sivujuonteita. Vai ovatko nekään sittenkään vain sivujuonteita?

John Silver, Billy Bones, Flint ja Charles Vane. Myöntäkää pois, Charles Vane (Kaarlo Väinö) on aika hotti (Kuva Starz)

Ensimmäinen kausi sarjasta sai hieman ristiriitaisen vastaanoton, kun osa kriitikoista lyttäsi sarjan onttona. Osa taas hehkutti sarjaa erilaisena ja todenmakuisena. Sanottakoon, että ensimmäinen kausi oli ehkä hieman ontohko, mutta toiseen ja nyt kolmanteen kauteen otteet ovat parantuneet. Etenkin henkilöhahmojen syventymistä on tapahtunut ja juonenkäänteet ovat olleet kiinnostavia, jopa tavallista yllättävämpiä. Näyttelijät sarjassa ovat hyvin pitkälti nevöhöörd-kastia, mutta hahmot ovat onnistuneita, moniulotteisia ja mielestäni onnistuneita. Todentuntuisia. Ja  mikä parasta, silmäruokaa löytyy sekä naisille että miehille (kyllä, tissejä)!

Yksi kiinnostavimmista asioista sarjassa on mielestäni sen hiuksen hienot yhtymäkohdat todellisuuteen. Nassaun kaupunki oli todellakin merirosvojen tukikohta ajallaan ja useat henkilöhahmot löyhästi perustuvat historiallisiin hahmoihin. Tällaisia ovat mm. Charles Vane, "Calico" Jack Rackham, Anne Bonny, Benjamin Hornigold ja Edward "Blackbeard" Teach. Kapteeni Flint sen sijaan perustuu Robert Louis Stevensonin kirjallisuuteen, josta sarjaan on poimittu myös Flintin quatermaster John Silver ja first mate William "Billy" Bones. Olen itse useamman kerran eksynyt viettämään tunteja wikipediassa tai muilla saiteilla lukemassa, keitä nämä hahmot ja henkilöt todellisuudessa olivat. Sarja on myös kuvattu upeissa maisemissa, ja perussynkistelyn sijaan aurinkoa riittää.

Kaiken kaikkiaan minun mielestäni yksi tämän hetken kiinnostavimmista sarjoista, jolla täyttää Game of Thronesin puuttuessa tyhjyyden. Dome.fi myös uutisoi viime vuoden marraskuussa, että Black Sailsin neljännelle kaudelle olisi näyttelijäkaartiin kiinnitetty Peter Franzen ja Jasper Pääkkönen, mutta koska itse en mistään löytänyt tälle tiedolle vahvistusta, tuli vain väkisin mieleen, ettei vain olisi mennyt puurot ja vellit sekaisin Black Sailsin ja Viikinkien kanssa...


0 kommenttia :

Blogger Template by Clairvo