sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Vuoropuhelua pelaamisen eduista ja hyödyistä.

Kuva iStock




Näin terveydenhuollon ammattilaisina olemme edellisissä merkinnöissä pohdiskeltukin jo mitä kaikkea haittaa (terveydellisesti) pelaamisesta mahdollisesti on, mutta tuotakoon kosmisen tasapainon saavuttamiseksi esille myös niitä pelaamisen etuja. Niitäkin kuitenkin tutkitusti on. Erityisesti videopelien hyötyjä on tutkittu aivojen tiedonkäsittelyn vaikutusten osalta. 


Mitäs me pelaajat sitten harrastuksestamme hyödymme? Ensinnäkin meillä on parempi valmius oppia uusia silmä-käsi-koordinaatiota ja hienomotoriikkaa vaativia tehtäviä. Esimerkiksi Toronton yliopisto julkaisi vuonna 2014 tutkimuksen, jonka mukaan videopelejä pelaavat suoriutuivat paremmin sensomotorisista tehtävistä verrattuna niihin, jotka eivät pelanneet videopelejä. - Tämä tietysti selittyy yksinkertaisesti sillä, että pelaajien täytyy osata ohjata hahmojaan tarkoilla motorisilla taidoilla ja hienosäädöillä katsomatta ensin jokaista nappia, jota he painavat. Sormet ovat tottuneet erilaisiin hienovaraisiin liikkeisiin, ja parhaimmillaan ne pystyvät hallitsemaan useita näppäintoimintoja yhdenaikaisesti. Samoin konsolien ohjainten kanssa; esimerkiksi tateilla ohjaaminen ymmärrettävästi vaatii silmä-käsi-koordinaation toimivuutta.

Joku astetta kokeneempi pelaaja mätsää nuupioita vastaan.
Myös havaintonopeus ja näköaistin varaisen informaation käsittely on pelaajakansalla yleisesti parempaa. - Monesti näitä asioita tutkineet tekstit mainitsevat StarCraftin, jossa etenkin kilpatasolla täytyy kyetä johtamaan tehokkaasti monia yksikköjä eri puolilla karttaa. Näköaistin kautta käsiteltävää informaatiota voidaan harjoittaa kätevästi myös erilaisissa pulmapeleissä, kuten vaikka esimerkiksi Portalissa.

Pelaamisen hyödyiksi on mainittu mm. parempi kontrastien erottamiskyky, havaintokyky ja -nopeus sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Pelaamisen on mm. todettu olevan menestyksekäs hoitomuoto laiskan silmän syndroomaan, jossa toinen silmä karsastaa ja näkemiseen käytetään vain toista silmää.

Pelaamiseen on yhdistetty myös nopeammat päättämis- ja ongelmanratkaisutaidot. Esimerkiksi nopeaa reaktiota vaativissa päätöksissä pelaajat sortuvat muita harvemmin impulsiiviseen toimintaan. Ja loogiseltahan tuo kuullostaa, kun miettii esimerkiksi strategiapelejä. Myös multitaskaamisen jalo taito lienee meillä kaikilla hyvin hallinnassa, sillä pelaajilla on todettu olevan parempi kyky nopeasti vaihtaa tehtävien kesken virheettömästi ja suoriutua useasta tehtävästä yhtä aikaa. Master race much, eh?

Metron näköislehden artikkelista tammikuulta 2013
Vaikka halusimme pitää tekstin pääasiallisesti hiirellä ja näppäimistöllä tai ohjaimella ohjattavissa peleissä, en voi olla mainitsematta liiketunnistimilla pelattavia konsolipelejä. Wii, PS Move ja XBox Kinect ovat antaneet peleihin sen hyödyn, jota ylipäätään liikkumisella on, jonka lisäksi ne parantavat kehonhallintaa ja -hahmotusta. Pelien hyötyjä on tutkittu paljonkin fysioterapian saralla muun muassa aivo- ja verenkiertohäiriöpotilaiden kuntoutusta koskevissa tutkimuksissa, sekä tutkimuksissa, joissa on käsitelty ikäihmisten tasapainoa ylläpitoa ja kehittämistä. Onhan se ihan tunnettu tosiasia, että kun kuntoilu on hauskaa ja mielekästä, se ei edes tunnu kuntoilulta. Sama koskee kuntoutusta - peleissä palaute tulee välittömästi ja kursailematta.

Pelaamiseen ovat yhteydessä myös kivunhallinta, stressin lievitys ja mielialan parantuminen. Peli irroittaa arjesta ja antaa muuta ajateltavaa. Pelaaminen voidaan joskus kokea irtautumiseksi omasta todellisuudesta ja huolista ja olla hetken joku muu.


Laru: Henkkohtaisena kokemuksena voin sanoa että pelit ovat kehittäneet myös kielitaitoani. Toki suurin osa englannistani on edelleen peräisin koulunpenkin lisäksi elokuvista ja tv-sarjoista, mutta kyllähän peleissä punnitaan kuullun-/luetunymmärtämistä ihan eri tasolla, kun kyse on vuorovaikutuksesta ja tehtävien ymmärtämisestä. Lisäksi pelaamalla pelejä kuten Dota2 ja WoW, on osattava myös keskustella kanssaihmisten kanssa. Kielitaidon kehittyminen pelaamisen keinoin on ollut erityisen huomattavaa pikkuveljelläni Jermulla; kaikkia ei koulunpenkki kykene auttamaan, mutta mieleinen harrastus ajaa oppia sisään ikään kuin vahingossa.

Jore: Minä itse koen pelaamisen myös kehittäneen kielitaitoa englannissa, lähinnä kuullunymmärtämisen ja fraasikielen kehittämisessä. Myös koen että juuri havaintonopeus on itselläni pelien myötä kehittynyt. En osaa sanoa ovatko esimerkiksi avaruudellinen hahmottaminen tai ongelmanratkaisutaidot itselläni juuri pelaamisen myötä kehittyneet, sillä koen omaavani sen verran miehiset aivot että olen ollut näissä aina hyvä. Toisaalta olen harrastanut pelaamista muodossa tai toisessa jo aika natiaisesta, jotta kukapa sen tietää jos pelaaminen tekikin aivoistani miesaivot...

***

MISSÄ OLETTE ITSE HUOMANNEET KEHITTYVÄNNE PELEJÄ PELAAMALLA?

P.S. Tämä teksti oli siis tuotettu Joren ja Larun sopuisassa yhteistyössä vuorotellen kirjoittamalla.

***

Kiinnostaako lukea lisää? Tässä muutama linkki:
The effect of action video game playing on sensorimotor learning

Cognitive benefits of playing video games


The effectiveness of casual video games in improving mood and decreasing stress


Pelaamisen hyödyt ikäihmiselle


The Good, The Bad and the Ugly: A Meta-analytic Review of Positive and Negative Effects of Violent Video Games

The effects of video game playing on attention, memory, and executive control

Video Game Violence and the Female Game Player: Self- and Opponent Gender Effects on Presence and Aggressive Thoughts

Video games and health - Video gaming is safe for most players and can be useful in health care

Changes in balance in older adults based on use of physical therapy vs the Wii Fit gaming system: a preliminary study

5 kommenttia :

  1. No, noihin aivotoimintaan liittyviin asioihin on tietysti vaikea vastata, kun on lähes koko ikänsä pelannut, niin ei oikein voi sanoa onko juuri jokin asia kehittynyt pelaamisen myötä vai onko tietty ominaisuus jo ihan luonnostaan. Väittäisin kuitenkin, että eiköhän jotain kehitystä ole tullut.

    Yleisellä tasolla sitten tietenkin englannin kieli kehittyy koko ajan ja saattaahan sitä jäädä muutama sana mieleen jostain muustakin kielestä. Sitten tietenkin joistain peleistä saattaa jäädä mieleen jotain yleissivistävää nippelitietoa, kuten esimerkiksi Hearts Of Iron III:sta on jäänyt kaikennäköistä pientä mieleen toisesta maailmansodasta.
    Niin, ja Rocksmithin kautta olen opetellut muutaman kappaleen kitaralle. Kai senkin voi tuohon laskea. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai voi laskea jos oppii kitaralle biisejä pelistä :D
      Totta tuo yleissivistävän tiedon oppiminen myös. Hauskaa että peleissä myös oikeesti joskus kiinnitetään huomiota historiallisiin faktoihin tms. Esim. Civistä oon oppinu jotain. Ja avopuoliso tykkää merirosvopeleistä niin se osaa tunnistaa erilaisia vanhoja laivoja tosi hyvin. Se onko siitä tiedosta sitten mitään hyötyä tässä aikakaudessa on vähän kyseenalaista :D

      Poista
    2. Todentotta tosiaan! Onhan se hankala eritellä että mikä taito on tatin hakkaamisesta peräisin ja mitkä ominaisuudet olisivat kehittyneet ihan muutenkin.
      Itse on myös hankala sanoa noista teidänkin mainitsemista syistä johtuen eritellä sitä mistä taitoni ovat peräisin. Ainakaan kärsivällisyyttä pelit eivät ole opettaneet (hence the name). :D

      Poista
  2. Mielenkiintoinen postaus! Itse olen suhteessa ikääni pelannut vasta vähän, mutta koen silti kehittyväni koko ajan enemmän ja enemmän mitä enemmän pelaan erilaisia pelejä. Huomaan sormieni vetreytyneen eri pelien näppäimiin ja nappuloihin paremmin ja liikkuvuus peleissä konsolilla pelatessa on parantunut hurjasti. Vaikka koen olevani "syntynyt pelaamaan" ohjain kädessä, olen silti kehittynyt hurjasti enemmän. Hahmotuskyky ja looginen ajattelu on myös vahvistunut enemmän, mitä enemmän olen pelannut. Joten kyllähän kaikki nuo mahdolliset taidot kehittyy mitä pidempää pelejä harrastaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt se onkin mielenkiintoista nähdä, mitä tulee opittua! Ja sinun osallasi se on helppo eriyttää juuri pelaamiseen, ellet nyt ole samanaikaisesti vaikka aloittanut jotain muutakin harrastusta tai ruvennut lukemaan fysiikkaa tai muita aineita, jotka kehittävät vastaavia taitoja. :D - Meidän oma koekaniini! :D

      Poista

Blogger Template by Clairvo