tiistai 26. helmikuuta 2013

ERMAHGERD, I HAZ BOOBS!

BOJOING.
OO ÄM GEE, TYTTÖPELAAJA. TISSIT. Siis pelaaja, jolla on tissit, joilla voisi syöttää vauvaa. Ermahgerd. Mikä shokki. (Vai onko?)

Pyrin yleensä online-pelejä pelatessani välttelemään tyttöyteni ilmoille kajauttamista. Tämä ei johdu siitä, että tapahtuisi se paljon parjattu "Omg are you hot?"-efekti, sillä se on harvinaista ainakin peleissä, joita minä pelaan. Tuntuu, että nykyään on jollain tasolla POP olla gamer girl. Tytöt postaavat sosiaaliseen mediaan kuviaan, joissa XBoxin padi toimii ravitsevana välipalana tai pikkuhousujen sensuurina. Ja sitten on ne tytöt, jotka melskaavat siitä kuinka "This is not a gamer girl, THIS is a gamer girl" ja puolestaan postaavat usein vielä piirretyn kuvan, jossa he ovat ärsyyntyneitä saamastaan huomiosta, tai jossa huudetaan konsolille kirosanoja kuin viimeistä päivää. Either way, molemmat mielikuvat pistävät hyytävän kylmäväreen kulkemaan selkäpiitäni pitkin.

Om nom nom, you hungry?
En koe sitä häpeäksi, että pidän peleistä. Olen kasvanut poikien kanssa, jotka molemmat ovat pelien massakuluttajia ja jotka päivittävät koneitaan useammin kuin luulisin kenenkään lompakon sitä kestävän. Pelit ovat osa arkeani, se on minun päivän Salkkarini tai ajoittainen kirjan lukeminen. Tai en minä tiedä mitä ihmiset, jotka eivät pelaa, tekevät. Käyn minäkin salilla ja kuntoilen, luen kirjoja, katson elokuvia ja käyn ulkona, mutta silti minulle jää aikaa pelaamiseen. En siis miellä pelaamista salaisuudekseni, mutta en sitä koe myöskään velvollisuudekseni huudella ympäriinsä. Ehkä vain hakaan ylipäätään itseni luokittelua vastaan, ehkä se on jotain syvällisempää vihaa tyttöyteen. haha

Sen täytyy siis hei olla joko tai. Kumpi olet?
Toki kuten kaikki ihmisyyden alalajit, myös tyttöpelaajiin liittyy hirvittävästi ennakkoluuloja, joista jo pari aiemmin mainitsinkin. Minua ärsyttää, että minut voitaisiin liittää mihinkään niistä. En ole obeesi tonnikeiju, jonka pelivarustukseen kuuluu kokis ja sipsit, enkä ole padiani lutkuttava bimbo, joka yrittää hyötyä tisseistään jokaikisessä tilanteessa. En myöskään koe kuuluvani niihin himopelaajiin, niihin oikeisiin tyttönörtteihin, joiden olemassaoloa ei kai voi oikein mitenkään havaita. En pelaa Codia, joten en kai ole siihen cooliin tyttö-kastiin kuuluva, mutta enpä juuri pelaile sitä ostaamani Simsiäkään, niin otapa tässä nyt asioista selvä. Pistää vihaksi, jos taitojani aliarvioidaan siksi että olen tyttö, mutta ärsyttää myös, jos minua autetaan. Se on ainakin varmaa, että olen nainen, eikä minua siksi kai voi koskaan täysin miellyttää.

Kaikista varmin ratkaisu pysyä tyytyväisenä on olla hiljaa (paitsi Teamspeakissa) ja antaa ihmisten luulla mitä luulevat. Rhubarbarian voi olla kuka tahansa.

"It's not who I am underneath but what I do that defines me."
- Batman

4 kommenttia :

 1. Nykyiste törmää yhä useammin tyttöihin jotka korostaa pelaamistaan aivan älyttömästi ja se on kyllä tosi ärsyttävää. Luulen että he pelaavat vain ja ainoastaan koska se on niin POP. Heidän pelivalikoimasta löytyy yleensä CoD ja Halo. Huomionhakuista toimintaa, ei kai sellainen joka pitää pelaamisesta koe jatkuvasti tarvetta tuoda omaa sukupuoltaan esille pelaamisen yhteydessä?
  MMO peleissäkin yhä useammin uuden jäsenen ensimmäinen lause kilta-chatissä kuuluu näin "Hi, I'm a girl."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottapa totta. Kun aikoinani pelasin WoWia, törmäsin usein siihen, että tyttö-/naispelaajat kokivat olevansa jotenkin spesiaaleja sen tähden, että he olivat tyttöjä, jotka olivat laskeutuneet miesten maailmaan pelaamaan videopeliä. Pikkuveljen raid-porukassa oli kirjaimellisesti yksi tyttö, joka puolusteli loottiaan kirjaimellisesti sillä, että hänellä oli tissit. :D

   Melko huvittavana (ja toisaalta ärsyttävänä) tämmöisen käytöksen koen, mutta kukin taplaa tyylillään. (:

   Poista
 2. Tuntuu vaikealta uskoa, että kukaan pelaisi vain yksinomaan koska se on POP ja sillä saa huomiota. Tai en minä tiedä, mutta en minä ainakaan jaksaisi lähteä harrastamaan asiaa X vaikka tietäisin saavani sillä ihailua ja ihmettely osakseni. Etenkään PC:llä, kun sen tietokoneen saaminen pelitasoiseksi vaatii hieman tietämystä tai ainakin rahaa. Konsoleilla en itse pelaa, joten en siitä puolesta osaa sanoa.

  Itsestäni tuntuu, että ne huomionhakuiset tyttöpelaajat ovat suurelta osin nuoria pelaajia, jotka ovat kenties aloittaneet pelaamisen vasta vähän aikaa sitten. Se huomio jota he saavat osakseen on useinkin aika yllättävää ja siihen voi olla vaikea reagoida oikealla tavalla. Vaikeaa voi olla esimerkiksi reagoida tissivitseihin "oikein", kun tietyssä kohtaa voi ihan hyvin mennä vitsiin mukaan kun taas jossakin kohtaa on kannattavampaa vain heittää takaisin jotain nasevaa. Tai olla hiljaa. Jotkut sitten taas nauttivat tästä huomiosta ja heistä nimen omaan tuntuu tulevan näitä huomionhakuisia pelaajatyttöjä.

  Mielestäni kuitenkaan paras vaihtoehto ei suinkaan ole olla hiljaa. Naispelaajien joukko on kuitenkin melko suuri ja osallistumalla pelin chatteihin yms. samaan tapaan kuin miehetkin, koen osaltani edistäväni sitä asiaa, että joskus naisten pelaaminen ei olisi yhtään sen kummallisempaa kuin miestenkään pelaaminen (juu aika suuria toivon, mutta ehkä jonain päivänä...). Toki saan itsekin osakseni tisseihin tai muuten naiseuteen/seksiin liittyviä kommentteja varsinkin alkuun liityttyäni uuteen peliporukkaan, mutta ne ovat loppuneet hyvin nopeasti, kun niihin on reagoinut luonnollisesti eikä tehnyt itse asiasta mitään numeroa.

  Toisaalta juuri tämän oman "pikku missioni" vuoksi jokainen huomionhakuinen nainen pelissä aiheuttaa suurta ragea. Toisaalta annan kyllä anteeksi tämänkin jos pelaaja on nuori, eiköhän se ikä kasvata. En tunne ainuttakaan yli 20-vuotiasta naispelaajaa, joka olisi tällainen huomionhakuinen pelaaja, kyllä se ainakin oman kokemuksen mukaan rajoittuu sinne 16-20-vuotiaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Liewec, kiitos varsin ajatuksia herättävästä, asiapitoisesta kommentista.

   Mielestäni en missään vaiheessa sanonutkaan, että kukaan jotain pelkästään harrastaisi, koska se olisi pinnalla. Tai kuten sanoitkin, ei elämässä varmaan silloin muuta olisikaan kuin se huomion kalastelu ja mihin tahansa peliin luulisi tulevan varmasti oma mukava puolensa, jos tietää siellä saavansa (positiivista) huomiota. Nuorilla tytöillä on muutenkin käynnissä jonkinsortin epävarmuutta omasta idenditeetistään ja hyvälaatuiset kommentit ovat aivan varmasti vain sitä kasvattava tekijä. Itse olen kyllä tavannut niitä tissejään-mainostavia aikuisia naisia, joiden motiiveja en ymmärrä. Tai ehkä siinäkin on se itsetunto kaiken takana, en osaa sanoa.

   Enkä todellakaan vaadi (tai edes suosittele) kenellekään sen suun suppuun pistämistä, vaan tämä on oma selviytymismekanismini pelimaailman syvissä ja pimeissä viidakoissa. :D Olen kai krooninen ärsyyntyjä, mutta minua ärsyttää jos randomi-ihmiset tietävät minun olevan tyttö pelatessani. Vakituisemmissa peliporukoissa (tai esimerkiksi pelatessani aikoinaan WoWia) kanssani pelaavat ihmiset kyllä tiesivät, kuka olin, enkä mielestäni välttele keskusteluun osallistumista sen enempää kuin varsinaista pelaamistakin. En vain halua, että esimerkiksi Dotan kaltaisessa pelissä, jossa pelaan 5-9 randomi-ihmisen kanssa, minuun viitataan tyttönä. Miksi? Kun tietäisin, mutta ei.

   On hyvä että sinulla on tuo oma missiosi ja kannatan sitä kyllä kympillä! Toivon, että ymmärrät, että tässä kyseisessä tekstissä lähinnä käsittelin omaa turhautumistani suurilta osin vain kärjistettyjen stereotypioiden kautta. :)

   Poista

Blogger Template by Clairvo