torstai 1. elokuuta 2013

Mass Effect - auttamattomasti liian lyhyt

Kuten jos aiemmin mainitsin, ostin Steamin kesäalennuksista Mass Effect bundlen. Neljä pelisessiota ja 30 tuntia yhteenlaskettua peliaikaa myöhemmin ensimmäinen osa on läpi.

Kyllä, pidin kovasti tästä futuristisesta action ROPEsta, mutta valitettavasti päällimmäinen tunne pelin loputtua on pettymys siitä, että se loppui aivan liian aikaisin. Käytin jopa ruhtinaallisen paljon aikaa jokaikisen planeetan koluamiseen läpikotaisin ja sivutehtävien kaivelemiseen, mutta siitä huolimatta tuntui, että nytkö se jo loppui. Kiireisempi pelaaja pelannee siis pääjuonen läpi alle 20 tunnin. Onneksi etiäistunne sai minut lataamaan ja asentamaan kakkososan eilen aamupäivällä, jotta vierotusoireiden välttämiseksi pääsen jatkamaan tarinaa suoraan seuraavaan osaan.

Juonen lyhyyden lisäksi pelissä haittasi tylsät ja toistuvat ajelut Makolla pitkin vieraita planeettoja. Olisin kaivannut itse enemmän toimintaa ja räiskintää. Kaiken lisäksi Makossa oli todella huono ohjaus, se oli turhan painovoimaa ja fysiikan lakeja uhmaava planeetalla kuin planeetalla ja sen tykeillä eliminoi viholliset liian helposti ja nopeasti. Makoa on myös turhauttavan vaikea saada ajettua katolleen, sillä kaikesta yrittämisestä huolimatta onnistuin tässä vain kolmesti, ja yksi niistäkin kerroista oli Thresher Maw -matosen ansiota. Toisaalta tämä lienee myös plussaa painovoimaa uhmaavan menon vuoksi.

Viimeiseksi valituksen aiheeksi pelistä nostaisin sen, ettei cinematiceja voi skipata. Jos esimerkiksi sattuu kuolemaan pitkän cinematicin jälkeen, koko hoidon saa katsoa kokonaisuudessaan uudelleen. Toisin sanoen tallenna AINA cinematicin jälkeen, ettei vahingossakaan tarvitse katsoa sitä uudelleen, ellet siis välttämättä halua.

Noin niin kuin muuten peli oli varsin nautittava, hieman liian helppo toki. Mutta onneksi vaikeustasoa voi heittää vaikeammaksi kesken pelinkin. Sivutehtäviä antavat hahmot ovat moniulotteisia, ja harvoin voi olla varma kuinka suoritettuna tehtävä olisi "oikein" tehty. Esimerkiksi itse yritin vääntää tehtäviä väkisin renegadepojoja antavalla tavalla, mutta siitä huolimatta tuntui, että keräsin pelkkää paragonia. Grafiikka miellyttää silmää, vaikka voisi olla parempaa. Huomaa että kyseessä on jälleen konsolilta käännetty peli.


Mutta seuraavaksi sitten kakkososan kimppuun intoa puhkuen. Eilen illalla kokeilinkin jo ja pelasin 'prologin' verran. Hyvältä vaikuttaa, joskin totuttelemista on ykkösen jälkeen. Lähes kaikki toiminnot nimittäin liikkumista lukuunottamatta tapahtuvat aivan eri näppäimistä, sekä nyt pitäisi muistaa välillä myös kerätä panoksia, sillä luodit eivät ole loppumattomia. Olen myös kuullut, että tässä kakkos osassa biotic skillit toimivat ykköstä paremmin ja pelaamista on enemmän.

Kohta on varmaan hankittava kolmaskin osa...


6 kommenttia :

 1. Henkilökohtaisesti en pitänyt kovin hiveästi massefectin ekasta osasta. Kirjan lukeneena mua ärsytti niin valtavasti että siinä joutui pelaamaan niin usein pizzalähetin roolia vaikka shepparti olisi voinut vaan ampua mokomalta pään tohjoksi ja jatkaa matkaansa. Jatko-osissa asiaa on otettu paremmin huomioon. Kivointa näissä peleissä on nähdä miten pelimaailman tapahtumat kehittyvät jatko-osassa.
  Kolmososan Day one DLC kakkaan kyrsiintyneenä olen vannonut etten osta enää yhtään massefectia ainakaan kunnes niitä saa isoista aleista. Mutta hyviä pelihetkiä sinne : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi, että kolmosen kanssa ei oikein napannut. Kakkososasta olen kyllä kuullut ainoastaan hyvää kommenttia tähän mennessä, joten siihen kyllä kohdistuu nyt isot odotukset.
   Pizzalähetti-rooli on kyllä valitettavan toistuva elementti niin monissa (rooli)peleissä, joten vähemmästäkin alkaa ärsyttää. Toisaalta jostainhan sitä sisältöä pitää saada lisää. Itsehän tunnustan olevani liiankin uskollinen sivutehtävien perässä juoksija, ja tiettyy rajaan asti suostun pompoteltavaksi ympäri pelimaailmaa. :D
   Juoni itsessään oli ihan kiinnostava, mutta yksioikoinen ilman mitään radikaalimpia juonenkäänteitä. Joku ovela käänne ja pääjuoneen olisi heti saanut enemän pelattavaa.

   Ja todellakin Makolla ajelemista olisi saanut olla paljon vähemmän. Mutta haulikolla roimimisen hauskuus lieventänee hieman huonoja puolia :D

   Poista
  2. Siis olihan kolmonenkin hyvä peli. Mutta kun ME3 julkaistiin samana päivänä tuli myyntiin myös erikseen ostettava DLC. Kaikenkukkuraksi tuo DLC sisälsi kuulopuheiden mukaan tarinaan liittyvän palasen JA DLC oli poltettuna retail-levylle valmiiksi. Täytyi vain maksaa lisää rahaa että lisäriä sai pelata.

   Seuraavan ME pelin mukana tulee varmaan pelkät sivutehtävät ja loput myydään erikseen.

   Poista
  3. No onpa todella typerä kikka rahastaa lisää... Mutta mistäpä ei keksittäisi repiä vähän ylimääräistä.

   Poista
 2. Jee Shepardin seikkailuita!

  No DLCt nyt onkin sitä varten että saa "lisätehtäviä" ja jotain ylimääräistä mukaan. Lisäosahan se on että turhaan ne niitä yrittäis kaupata jos niissä ei ole mitään ylimääräistä kiinnostavaa mukana... :D Itse en kauheasti kyllä minkään peliin suhteen ole DLCistä kiinnostunut. ME3:een on myös se paljon kohuttu "korjaus DLC" joka taitaa kyllä olla ilmainen. Se nyt ei muuta tee kuin yrittää laajentaa hieman pelin lopetusta kun siihen ei kaikki fanit ees ollu tyytyväisiä.

  Ite kyllä tykkäsin ekastakin osasta ja oli eka peli ikinä jossa itseasiassa koin olevan edes jonkinlaista juonenkäännettä ja jännitystä. Mutta jokainen taplaa tyylillään ja porukka tykkää erilaisista jutuista. Tykkäsin ite kyllä tosi paljon kaikista osista. Vikasta osasta en kyl sano vielä mitään kommenttia etten spoilaa, vaikka siitäkin on jotain kriittistä sanottavaa... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei saa spoilata :D Toisaalta vaikka spoilaisitkin nii menee varmaan pieni ikuisuus ennen kun raaskin ees kolmatta osaa nuukuuksissani hankkia ja siihen mennessä oisinkin jo unohtanut :D

   Poista

Blogger Template by Clairvo