sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Taruja takamaista - Tales from the Borderlands


Telltale Gamesin uusimpia pelejä edustaa Tales from the Borderlands, jonka viisi episodia julkaistiin aikavälillä 25.11.2014 - 21.10.2015. Itse olin mukana menossa apauttiarallaa ensimmäisestä kuukaudesta lähtien, mutta sain viimeisen chapterin ja samalla koko pelin pelattua läpi vasta tänään (31.1.2016).

Telltalesin tutulla kaavalla mennään: tarinaa kerrotaan tekemällä päätöksiä hahmojen reaktioilla, ja ne edelleen vaikuttavat siihen, mikä lähestymistapa onnistuu sankariemme tulevissa kanssakäymisissä. Periaatteessa peliä katsotaan kuin koko illan elokuvaa, joskin ajoittaiset "reagoi-painamalla-oikeaa-nappia"-tilanteet pitävät pelaajan näpyttimet tiukasti kiinni ohjaimessa.

Esittelyn pohjaksi alle oleva traileri:Tales from the Borderlandsissa pelaaja etenee siis kahden sankarin, Fionan ja Rhysin, tarinassa tehden itse päätökset heidän luomiinsa suhteisiin ja päätöksiin. Lähes koko peli on takautuvaa muisteloa, kun pelin alussa molemmat kaapannut mysteerinen naamiohenkilö kiristää kaksikon kertomaan tarinansa. Siis tarinaansa, jonka sinä heille kerronnan edetessä luot. Pelin loppupuolella pääsemme toki jatkamaan siitä mistä aloitettiin, ja saamme oikeasti jännätä sitä, miten tulevaisuus muovautuu näille kahdelle.


Melko rajattuna pysyvä maailman tutkiminen pitää tarinan jatkuvasti käynnissä, eikä maailmakaan ole muulle kuin tarinalle rakennettu. Hommat siis oikeasti etenevät, eikä TOFBia pelatessa tapahdu samanlaista maailmaan unohtumista kuin vaikka Fallout 4:ssa, jossa varsinainen päätehtävä ja samalla kadonnut poikasi saattaa unohtua päiviksi sarjakuvakirjojen metsästämisen ja ghoulien siivoamisen tieltä. Tämä tarkoittaa niin tunnelman ylläpitoa kuin sitä, että Tales of the Borderlandsiin ei tule ajallisesti upotettua puolta elämäänsä.


Keskustelu ja päätökset hoidetaan Telltale Gamesin hyväksi todetulla taktiikalla. Sinulla on tietty aika vastata kysymyksiin tai reagoida asioihin. Yleensä vaihtoehtoja on kahdesta neljään, ja tiettyihin hahmoihin vetoaa tietyn tyyliset vastaukset. Kaikki eivät arvosta vitsailua ja toisia tympii vakavamielinen keskustelu. It's up to you, mitä hahmo päästää suustaan.
Tales from the Borderlands yllätti positiivisesti sillä, että yhdessä vaiheessa oli todella selkeää, että miten peliään oli pelannut ja suhteensa muihin hahmoihin pohjustanut. Mutta kuten aina, varsinaisen päätösten vaikuksen pelinkulkuun ja tarinaan näkisi vasta toisella pelikerralla. Hyvin tehdyssä pelissä päätösten syy-seuraus-suhdetta ei huomaa tarinasta, mutta tokikin kaiken "päätösten mitättömyys"-spekulaatioiden vuoksi sitä on skeptinen. Ehkä jonain päivänä otan asiakseni pelata tämänkin pelin uudelleen läpi.


Keskusteluissa ja itseasiassa koko tarinassa esiintyy tasaiseen tahtiin Borderlandseista tuttu, kenties hieman synkkä ja sarkastinen, mutta ainakin itseeni vetoava huumori. Pidän siitä, että sitä ei joka käänteessä ojenneta sinulle hopealautasella, vaan ne täytyy tajuta. Toisaalta mikään ei ole liian yli hilseen lentävää sanakikkailua, vaan päinvastoin antaa mahdollisuuden monille hymähdellä ruudun toisella puolella. Monet hahmoista ovat värikkäitä ja mielenkiintoisia omilla tavoillaan, ja kunkin heistä on mahdollista osallistua läpän heittoon omilla tavoillaan.
Minä en ole ääneen nauraja. Naurahtelen keskusteluissa, toki, mutta kun kyse on vitseistä tai hauskoista jutuista, monesti vain korkeintaan hymähdän vaikka juttu hauska olisikin. Tales from the Borderlandsin aikana dotaspelrummet (= työhuone = tietokonehuone) kuitenkin tasaisin väliajoin kajahteli naurahduksia. Se on minulle merkki hyvin rakennetusta huumorista.


Grafiikat ovat jotain Telltalesin ja Borderlandsin sekoitusta, joka sopii minun silmilleni hyvin. Sarjakuvamainen toteutus on väririkas ja kylläinen olematta silti liian in-your-face. Peli sopii pelattavaksi pimeämmässäkin huoneessa ilman että täytyy ajoittain siristellä silmiään. Keskusteluissa tekstitys on mukavasti jokaisella hahmolla oman värinen, joka luo myös omanlaistaan tunnelmaa peliin. Päätöksiä tehdessä huomaat jo tekstistä, tekeekö päätöstä Rhys vai Fiona. Jos sitä ei siis kontekstista osaisi päätellä.


Miinusta peliin tulee viimeisistä chaptereista. Vaikka se pystyikin yllättämään (kts.Lue lisää, spoiler alert), se myös osasi olla edeltäviä chaptereitaan huomattavasti latteampi. Mielestäni viimeisessä jaksossa oli nähtävissä myös lieviä visuaalisia glitchejä, joita en ainakaan muista huomanneeni aiemmista chaptereista.

ALL IN ALL
Tales from the Borderlands on viihdyttävä tarinankerrontapeli, josta jää päällimäiseksi huvittunut ja kepeä olo. Peliaikaa tähän teokseen tuhlaantui Steam-kirjaston mukaan 12h. Kaksitoista tuntia, jotka mielelläni annoin tälle teokselle. Kenties voisin antaa toiset samanlaisetkin, mikäli jonossa ei olisi moooooontaa muutakin peliä. Kokeilemisen arvoinen peli niille, jotka pitävät Borderlandsista ja/tai tarinankerrontapeleistä! 8,5/10.

Oletteko te jo tämän pelin pelanneet, tai oletteko tätä pelaamassa? Minkälaisia fiiliksiä teille on syntynyt?


***
Koska haluamme pitää blogimme mahdollisimman lukijaystävällisenä ja mahdollisimman spoilervapaana...
SPOILER ALERT (Lue lisää, mikäli haluat nähdä loput tekstistä)

En tiedä teistä, mutta minut ainakin viimeisen chapterin henkilöpaljastukset yllättivät. Tyyppi, joka oli raahannut Fionaa ja Rhysiä mukanaan koko pelin ajan, osoittautuikin Loader Botiksi! Olin jostain aiemmin lukenut, että osa pelaajista oli ajatellut maskimiehen olevan Jack tai Felix. Uskoin jopa hetken tuohon Felixiin, sitten en osannut sanoa enää juuta enkä jaata. Loader Bottia en kuitenkaan osannut epäillä ollenkaan! Oliko teillä epäilyksiä asian suhteen vai näittekö koko jutun läpi alusta alkaen?

Viimeisen chapterin viimeisessä osiossa kootaan vielä yhteen porukka, joka on valmis viimeiseen epätoivoiseen rutistukseen pelastaa Gortys. Tässä vaiheessa oli mukava huomata, että aikaisemmat teot todella muistettiin ja nyt ne otettiin käyttöön ihan selkeästi.
Esimerkiksi Springsiä en tiimiini saanut, sillä en suostunut aiemmin riskeeraamaan tehtäväämme Scooterin satelliitin laukaisulla.


Mutta mitäpä yhdestä Springsistä, kun saatavilla oli myös Zer0!


Kokonaisuudessaan Vault-tiimini näytti siis tältä:


Muuten mentiin siis pitkälti niinkuin monet muutkin, mutta Cassiuksen valinta oli sellainen, ettei moni muu siihen päätynyt. Ainoat tiimiehdokkaat, joita en olisi saanut mukaani vaikka olisin halunnutkin, olivat Springs ja tuo mysteeri-Vault hunter, johon olisi pitänyt säästää XXXX verran rahaa.
Huolimatta tiimini kokoonpanosta (tai ehkä juuri sen vuoksi), Traveler (Vault monsteri) oli suht helppo saada alas. Täydellistä suoriutumiseni ei ollut, kiitos XBoxin ja PS:n ohjainten nappien eri järjestyksen. Cassiuksen iskut olivat niin hämmentäviä, että näppäilin vähän omiani, mutta onneksi Athena ja Zer0 pelastivat tilanteen. Olisi mielenkiintoista pelata sama homma uudestaan erilaisella kokoonpanolla ja katsoa, muuttuuko taistelu olennaisesti? Ehkäpä vielä joskus teenkin sen.

Tarinan lopetus oli ehkä hieman liian siirappinen ollakseen täydellinen. Sasha olisi voinut oikeasti uhrata itsensä tai joku muu olisi voinut heittää henkensä menemään yhteisen hyvän puolesta. Kaikki meni vähän liian helposti minun makuuni. Toisaalta taas olin ihan tyytyväinen lopetukseen, sillä se sopi muutenkin melko keveään peliin. Nähtäväksi jää, jatkuuko tarina... ja muistaako Telltale Games sen, että skippasin suurinpiirtein joka ikisen lopputekstin mitä oli. hoho.

3 kommenttia :

 1. En uskaltanut lukea spoilereita, koska en ole tähän vielä kerennyt kajoamaan, mutta odottaa silti kiltisti vuoroaan pelattavien pelien hurjassa kirjastossani! :D Vielä jonain päivänä, vielä toivottavasti tämän vuoden puolella (11kk aikaa)!

  Postaus oli kiva ja kuvat myös! Tämä peli nyt kummittelee mielessäni kun toit tämän esille postauksellasi. :D Yritän taas unohtaa tämän... *hnnnngh* Traileri oli kiva, en sitä ollut ennen katsonutkaan, koska olin luottanut jo kuulemiin ja lukemiin "tämä on hyvä peli" juttuihin, mutta tulipahan nyt sekin tsekattua ja vielä enemmän innostuttua tästä pelistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, juu, parempi olla katselematta lopputekstejä! :D
   Kiva kuulla että syvensi polttelua! Ihan mielenkiinnosta... mitä siellä jonossa on ennen TftB:sia?

   Poista
  2. No en ihan vielä ole varma järjestyksestä, kun tuntuu, että se muuttuu koko ajan. :D Witcher ja Fallout ihan kesken, mutta mietin jo siirtäväni näitä lyhyempiä pelejä näiden 10000h pelien edelle, muuten iskee paniikki! Joten nyt vaa'alla on Tales from the Borderlands, The Wolf Among Us ja Life is Strange, hmm.. Walking Deadin jo olen aloittanut, joten sillä varmaan jatkan ennen noita muita.

   Poista

Blogger Template by Clairvo