perjantai 1. tammikuuta 2016

Joululoman pelit - La Cucaracha ja HuhupuheitaMinulle joulunaika merkitsee ennen kaikkea yhdessä- ja läsnäoloa, eikä sitä ei saavuteta istumalla tietokoneella tai konsolin edessä.

Aikoinaan jouluaatto oli ainoa päivä, jolloin tietokoneen aukaiseminen oli kiellettyä, ja turvauduimmekin useina vuosina pikkuveljeni kanssa Shakkiin ja muihin klassisiin kahden henkilön lautapeleihin. Se on siis jälleen jokin traditio, jotka ovat tunnetusti lähellä allekirjoittaneen sydäntä. Lisäksi usein joululahjaksi saadaan lautapelejä, joita täytyy tietenkin kokeilla. Asiaa helpottaa vielä se fakta, että yleensä joulun aikaan ihmiset kokoontuvat yhteen ja peliporukka saadaan kasaan helposti.

Tänä vuonna sain kokeilla jopa kokonaista kahta täysin minulle uutta ja tuntematonta peliä: La Cucarachaa ja Huhupuheita. Minulle lautapelit ovat edustaneet kaikista eniten mahdollisuutta viettää laatuaikaa ihmisten seurassa, joten mikään lautapelien kriittisin harrastaja en missään nimessä ole, mutta halusin esitellä nämä PELIT teillekin!
La Cucaracha oli näistä kahdesta pelistä enemmän sellainen koko perheen peli, jota voi pelata pienempienkin lasten seurassa, mutta josta irtoaa eniten iloa silloin kun sitä pelataan aikuisporukalla tuskanhiki otsalla ja verenmaku suussa. Pelissä on tarkoituksena saada pattereilla toimiva, vimmatusti pelilautaa ympäri pärisyttelevä torakka joko a) omaan ansaan, tai b) muiden ansoihin. Ötökän ohjailu toimii pelilaudalla olevia ruokailuvälineitä kääntelemällä nopan asettamien sääntöjen mukaan. Mikäli nopasta siis napsahtaa lusikka, saat kääntää mitä tahansa pelilaudalla olevaa lusikkaa. Jos taas noppa näyttää kysymysmerkkiä, on kääntämisessä vapaat kädet. Ansaan tippunut torakka ansaitsee pelaajalle ötökkämerkin, ja se, kuka saa 5 ötökkämerkkiä käsiinsä, on säännöistä riippuen a) voittanut, tai b) hävinnyt.


Kun peliin otetaan myös käyttöön armoton aikasääntö, jossa noppaa pyöräytettyäsi saat tehdä siirtosi huolimatta siitä onko edellinen pelaaja vielä strategioinut riittävästi, saadaan aikaan kaaos, josta ei voi kuin nauttia.


Toinen uusi tuttavuuteni oli Huhupuheita, joka oli ainakin minulle erittäin mieleinen!
Huhupuheissa tarkoitus on pelata rikkinäistä puhelinta piirtämällä ja arvaamalla. Kahden klassikkopelin sekoitus siis. Kirjaimia tai numeroita ei saa käyttää, puhua ei saa - kaikki riippuu piirrustuksistasi ja siitä, kuinka selkeitä ne ovat seuraavalle pelaajalle.Pelissä jokainen pelaaja (3-8 pelaajan peli) saa oman vihkosensa, joka kiertää kierroksen pelaajien välillä vuoroin saaden sivuilleen arvauksia ja vuoroin piirroksia. Vihkoon kirjoitetaan ja piirretään tusseilla, joiden jäljet saa vihkosta pyyhittyä pakkauksessa mukaantulevien lappusten (tai talouspaperin) avulla jokaisen kierroksen jälkeen.

Sana, joka pitää piirtää ja arvata, määräytyy jaettujen korttien ja noppaluvun mukaan. Ajoittain saa keksiä myös omia sanoja, joilla peliin saa omanlaisensa pikkutwistin (nimim.Väliliha). Tarkoitus on saada sanat kulkemaan sellaisina viimeiselle pelaajalle asti, jolloin pisteitä ropisee jokaiselle pelaajalle ja aloittajalle kokonaista kaksi. On pelaajista kiinni, miten pilkuntarkasti sanat on saatava läpi, että pisteitä saa.

Esimerkiksi
Noppaa heitetään ja saan oik.puoleisen kuvan mukaisesti sanaksi sähkökitaran. Piirrään sähkökitaran vihkoseeni (kts. kuva alla) ja annan vihkon eteenpäin. Seuraavana vuorossa oleva Mies arvaa piirrustukseni oikein, kirjoittaa sanan vihkoon ja antaa eteenpäin. Kolmantena joukossa oleva J piirtää oman versionsa sähkökitarasta, jonka jälkeen vihko kiertää viimeiselle pelaajalle E. E ei kuitenkaan ymmärrä J:n piirrustusta vaan arvaa piirroksen esittävän banjoa, kirjoittaa arvauksensa ylös ja palauttaa vihkon ensimmäiselle pelaajalle eli minulle. Pisteitä saavat minä ja T. J ei saa pisteitä koska ei osannut tuottaa tarpeeksi selkeää kuvaa E:lle arvattavaksi, eikä E puolestaan saa pistettä koska ei arvannut sanaa oikein.


Todella, todella hauska peli, jota eilen pelatessani sain pariin otteeseen sen sellaisen naurukohtauksen, jota ei vain voi lopettaa ihan noin vain. Meitä oli pelaamassa neljä, mutta olisi mielenkiintoista kokeilla peliä kahdeksalla henkilöllä, sillä väärin arvauksen mahdollisuus ja sanan kehittyminen olisi todennäköisempää. Eipä sillä, kyllä neljälläkin kerkesi mm.limbo muuttua radioaalloksi.

Miehen Paavo Pesusieni. Ylänurkassa Ananas, jossa se asustaa.
***

Mistä peleistä teidän jouluaikanne on tänä vuonna muodostunut? Onko teillä tapana pelata lauta- tai korttipelejä enemmän jouluisin? 

4 kommenttia :

 1. Yleensä lautapelejä,mutta tänä jouluna pidettiin hauskaa sillä että arvattiin musiikki kappaleita jännistäkin vihjeistä. Eli yksi meistä kuunteli musiikkia mp3 soittimeltaan ja aloitti selittämisen, joko tosi vaikeasti, ettei kappaletta arvattaisi heti tai mahdollisimman helposti jotta hieman tuntemattomampi kappale tulisi arvatuksi. Maximi aika oli kappaleen loppuun asti

  Hauskaa oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Siinäpä näkee, ettei aina tarvitse olla edes valmista pelipakettia, vaan hauskoja kilpailuja voi saada aikaiseksi myös itse. (:

   Poista
 2. Pakko kommentoida tätä, kun aihe on niin lähellä omaa sykkivää sydäntäni - lautapelit nuo peleistä jumalmaisimmat, ah!

  Blogiasi olen jo seuraillut varmaankin 2-vuotta enemmän ja vähemmän säännöllisesti. Kiitos mielenkiintoisesta blogista, hyvästä tekstistä - aina silloin kuin vain postaus inspiraatio on sinuun iskenyt. ;) Mielelläni jatkossakin luen pohdintojasi ja huomioitasi pelien laajalta rintamalta. Kiinnostavasti sinun mieltymyksesi peleihin mukailee paljon myös omia näkemyksiäni, esimerkiksi tuo Skyrimin maailman onttous oli myös itsellä sellainen tökkivä tekijä. Oikeastaan se on minulla jäänyt aika alkuvaiheeseen, pitäisi aktivoitua silläkin rintamalla. On vain niin paljon kaikkia muita kiinnostavia teoksia.

  Sitten hetkeksi aiheeseen. Jouluna meillä on traditionaalisesti pelattu lautapelejä, kokoonnutaanhan silloin perheen, tuttavien ja sukulaisten kanssa yhteen joten pelaaminen kasvokkain luonnistuu näpsäkästi. Oikeastaan harmi että pelaaminen keskittyykin niin paljon vain joulunaikaan. Toki viime vuosina olen koittanut aktivoitua myös muulloin pelaamaan ja olemmekin vuodessa joulun lisäksi saaneet järjestettyä hieman laskuopista riippuen noin 5-7 pelisessiota.

  Tämän joulun pelipöydässä pyörivät Catan lisäosilla höystettynä sekä Dominion peli useammalla laatikolla kortteja (lasken Dominionin lautapeleihin, vaikka korteilla sitä lätkitäänkin.) Suosittelen muuten koittamaan Dominionia ellet sitä ole tehnyt - minut se on punonut pauloihinsa. Joulunaika jatkunee vielä tämän viikon ja tarkoitus on pyöräyttää vielä hieman Dominionia sekä Nations-nimellä kulkevaa siviilisaation rakentelupeliä.

  Minulla olisi myös muuta kyseltävää/pohdittavaa muutamista peleistä, mutta jätetään se tuonnemmaksi, nyt kun kerran saatiin pää auki.

  Niin ja erinomaista, että jaksoit pitää koko joulukuun "luukku"postausta, sitä alkoi jo odottamaan, että pääsee kurkkaamaan seuraavaan luukkuun.

  Mukavia pelailu hetkiä sinulle - laudalla tai ilman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heiii, onpa ihana saada tämmöistä kommenttia! (: Kommenttien myötä nousee usein uusia postausaiheita mieleen, ja ne innoittavat muutenkin kirjoittamaan lisää. Ehdottomasti siis vaan jatkossakin päätä auki. ;)

   Jännä, en ole kuullut kummastakaan mainitsemastasi lautapelistä. :o Sivistämisen paikka! Dominion näyttää kyllä mielenkiintoiselta. Johonkin pitäisi melkeinpä koota listaa kokeiltavan arvoisista peleistä (niin lauta- kuin videopeleistä), että muistaisi vielä tulevaisuudessakin kaikki muiden suosittelemat helmet. (:

   Kivoja pelihetkiä myös sinulle! Toivottavasti noista mainitsemistasi kyselyistä ja pohdinnoista kuullaan vielä. (:

   Poista

Blogger Template by Clairvo