perjantai 18. tammikuuta 2013

Flaming and faming

Dota 2 toi jo varhain ominaisuuksiinsa mukavien pelaajien suosittelemisen ja ikävämpien tapausten raportoimisen (commend and report system). Ajatuksen tasolla ihan kiva ajatus, kyllä vain, mutta ihmisille on näemmä vielä jäänyt epäselväksi, millaista käytöstä suositellaan ja keitä raportoidaa.Raportointi on ajatuksen tasolla hieno. Jos joku käyttäytyy epäasiallisesti ja epäystävällisesti, voit helposti tehdä raportin ja toivoa, että raportoinnistasi on jotakin hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Yksittäisen pelaajan antamaa raporttia tuskin juuri noteerataan, mutta toivon mukaan joku muukin tiimistä haluaa edistää pelaajayhteisön ilmapiiriä. Kuitenkin jokainen on joskus törmännyt siihen henkilöön, jonka mielestä se, ettei joku hänen mielestään osaa pelata tarpeeksi hyvin, on riittävä syy raportoimiseen. Osa näistä pelaajista haluaa tietenkin myös vastapuolen mielipiteen pyytämällä julkisessa chatissa heitäkin raportoimaan tämän liian huonon pelaajan. Joskus valitettavasti vastapuoli on tarpeeksi tyhmä tekemään näin, toivottavasti useammin kuitenkin raportointia pyytänyt fleimaaja saa vastapuolelta raportointia epäurheilijamaisesta käyttäytymisestään.
Ko. flameri tuli onneksi itse vastapuolen puolesta raportoiduksi
Vielä ei Dota 2:n raportointi kategoriaan ole ilmestynyt "Too bad skills" -osiota, joten jättäkäämme GM:t rauhaan turhilta raportoinneilta ja antakaamme näiden "liian huonojen" kehittyä pilaamatta heidän iloaan pelata ja ajamatta heitä pois.Entäpä sitten suositteleminen?
On toki mukavaa saada palautetta käytöksestään ja huomata, että ihmiset osaavat myös arvostaa reiluja pelaajia. Kuitenkin ongelmaksi muodostuu tässäkin se, että jotkut eivät vain tajua suosittelemisen tarkoitusta ja miksi jotakuta suosittelisi. Kun tiimi häviää, katkeroitunut tiimi-fleimaaja saattaa raportoida kaikki tiimikaverinsa kostoksi tappiosta. Toisaalla sama henkilö suosittelee kaikkia tiimipelaajiaan kun tiimi voittaa. Ei sen väliä kuinka ihmiset ovat käyttäytyneet, voitto tai tappio ratkaisee. Ehkä ärsyttävimmiksi muodostuvat myös henkilöt, jotka pelin päätyttyä ruinaavat julkisessa chatissa suositteluja kummaltakin joukkueelta. Miksi suosittelisin jotakuta tietämättä kuinka hän on käyttäytynyt muita kohtaan? Tai jos hän on ollut hiljaa koko pelin ajan ja pyytää pelin loputtua suositteluja, mistä hyvästä häntä tällöin edes voisi suositella? 
Ruinaajia ei suositella!

Tällä hetkellä suosittelemisesta ei kuitenkaan ole juuri mitään hyötyä. Ainoa merkitys suositteluilla on pelaajan itsetunnolle, kun lukemat näyttävät kivoilta profiilissa. Tuntuu, että on aivan loistava pelaaja ja hieno ihminen. Joissakin lukemissani peliuutisissa (Polygon, PCgamer) on toki spekuloitu Valven tulevan palkitsemaan suositeltuja pelaajia ja rankaisevan usein raportoituja. Mielenkiintoista onkin nähdä, tuleeko kyseinen palkitsemissysteemi käyttöön ja erityisesti kuinka se tulee toimimaan edellä mainittujen  suosittelu- ja raportointiongelmien kanssa. Palkitaanko niitä, jotka eivät sitä ansaitse, ja jaellaanko sanktioita ns. n00beille vain koska he eivät olleet tarpeeksi hyviä.


0 kommenttia :

Blogger Template by Clairvo