torstai 10. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015 - Luukku 10: Paras gameplay

Luukku 10: Paras gameplay / Best gameplay


Jos totta nyt toisillemme puhutaan, niin minun piti ihan googlettaa termi gameplay. Siis ymmärrän sen pääpiirteittäin, mutta jos jotain pitää lähteä arvostelemaan, haluan tietää mistä hyvä gameplay koostuu. Ja sitä en enää osannutkaan eritellä. 
"Gameplay is the pattern defined through the game rules,[2][5] connection between player and the game,[6] challenges[7] and overcoming them,[8] plot[9] and player's connection with it.[6] Video game gameplay is distinct from graphics[9][10] and audio elements.[9]"- Wikipedia, joka on muuten erään professorin mielestä paras mahdollinen lähde, sillä väärätkin informaatiot korjaantuvat paljon nopeammin kuin painetussa sanassa tai jopa verkkosivulla.
Gameplay koostuu siis
1) Pelin säännöistä, eli siitä millainen peli on ja mitä pelaajalta vaaditaan. Esim. onko peli hack-n-slash vai tasopohjainen peli. Miten saavutetaan voitto?
2) Yhteydestä pelaajan ja pelin välillä, eli pelin imu.
3) Haasteista ja niiden päihittämisestä. Toiset tykkää rennomasta menosta (esim.Sims) ja toiset kaipaavat haastetta elämäänsä (esim. Darksouls).
4) Juonesta ja pelaajan yhteydestä siihen.
5) Grafiikat, eli miten kauniilta maailma näyttää.
6) Äänimaailma, eli miten kauniilta maailma kuulostaa.
ja itse lisäisin listaan myös...
7) Pelituntuman, eli kontrollien responsiivisuuden.

Noniin, teinköhän tästäkin luukusta jo liian vaikean...JA IHAN ITSE!

En osaa valita kaikkien aikojen parasta gameplayta, eikä tässä onneksi pilkkua viilaten niin luekaan. Paras gameplay peleissä, joita olen viimeisimmän vuoden aikana pelannut, on varmaankin Fallout 4:ssä. Ensin mietin myös Dotaa tai Life is Strangea, mutta tulin siihen tulokseen, että Falloutilla on tähän mennessä ollut niitä paljon suurempi pelin imu, kun on saanut minut jopa konsolin ääreen istutettua.


1) Fallout 4 on mieleinen siinä mielessä, että vaikka juoni on selkeä (Löydä Shaun), voit edetä itse haluamassasi tahdissa. Ei siis putkijuoksu, mitä aina arvostan. Tehtävää on myös tarinan ympärillä.
2) Kuten jo aiemmin mainitsin, Fallout 4 on sitonut minut olohuoneen lattiaan n.kolmeksikymmeneksi tunniksi, yleensä jopa n.kolmeksi tunniksi kerrallaan. Yleensä esimerkiksi tietokoneella pelatessa tunnin jälkeen pitää tehdä jotain muuta, kun ei jaksa keskittyä vain yhteen asiaan. 
3) Falloutin vaikeustasoa saa säädettyä reaaliajassa. Itse pelaan tällä hetkellä Hardilla, jolloin suurin osa taisteluista ovat vielä suht helppoja, mutta sitten on niitä poikkeuksia (lue: kasa ghouleja), joiden kanssa tekee mieli vaan hakata päätä seinään sillä yhtä suuren panostuksen taisteluun saan niinkin. 
4) No juoni on ehkä melko kevytrakenteinen, mutta en ole hirveästi vielä tarinaa pelannutkaan eteenpäin. Kuka tietää miten paljon juoni syvenee vielä lisää Instituteen tutustuessani!
5) Pelaan siis PS4:lla, ja peli on mielestäni näyttävä. Voin vain kuvitella miltä tämän saa huippuunsa viritetyillä tietokoneilla näyttämään.
Kyllähän tätäkin kelpaa katsella!
6) Toki useilla yksilöidyilläkin ökkömöykyillä on samanlaiset äänet kuin muilla, mutta ääninäyttely on mielestäni laadukasta niilläkin. Sen lisäksi päähenkilölle on nyt annettu perinteisistä roolipeleistä poiketen ääni. Se voi toisista olla häiritsevää, mutta mielestäni se syventää keskusteluja ja antaa tunteen elävästä hahmosta, joka vastausvaihtoehdosta riippuen voi puhua nasevasti tai lempeästi keskustelukumppanilleen.
7) Pleikkarinohjain on toiminut hyvin. Olen mielestäni aika herkkä siinä jos näppäyksen ja toiminnan välillä on vähääkään viivettä (esim.tietokoneella en voi lainkaan pelata shoottereita kökköohjaimellani, ja hiiren säädettävä herkkyys on mielellään siellä herkemmässä päässä), mutta ylimääräisiä viiveitä ei ole ollut aiheuttamassa päänvaivaa.
Yleisesti ottaen Fallout 4 on siis todella toimiva paketti

Allekirjoittaneen mahtava lehtihylly. Harmittaa aivan vietävästi että joitain lehtiä kerkesin myymään ennen kuin tajusin että niitä voi asetella näytille.
Joskus pitää pelata varman päälle...
Ja vaikka monet valittelevat Falloutin bugisuudesta, ei minulla ole tullut sen suurempia bugeja vielä vastaan (*koputtaa puuta*). Joskus joku ökkömöykky kuollessaan vesilätäkköön jää pärskyttelemään, mutta se taitaa olla suurin ötökkä mitä olen tavannut. Eräs kaverini, joka pelaa Fallouttia tietokoneella, on kuollut kerran kävellessään päin sankkoa. Kas siinä teille bugia! :D Tämäkin ongelma kuitenkin korjaantui, kun frameraten rajoitti alle sadanviiden.

On päivä teddykarhujen villin retken.
Vain kiltit iloiset karhut saa
Noin retkellä temmeltää,
**

Hui, olipa pitkä ja ehkä vähän kuivakin postaus tänään!


8 kommenttia :

 1. Tuosta bugisuudesta tulikin mieleeni, että kaverini valittivat Assassin's Creed Syndicaten olevan todella buginen kun se julkaistaan - itse en pelatessani huomannut yhtään bugia. Korkeintaan sen että NPC-hahmoilla oli satunnaisesti harja väärässä kohdassa :D

  Itselläni tuo "Best gameplay"-palkinto menee kyllä AC Syndicatelle - ainakin tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Kiva kuulla vähän muutakin mielipidettä, kun paljon kuulee noista AC-peleistä nimeomaan valitusta kaikenmaailman glitcheistä ja bugeista. :)

   Poista
 2. Jaa, itse kun pyörittelin tuota sanaa englannista suomeksi niin nimenomaan olen ymmärtänyt sen gameplayn pelattavuutena. Eli lähinnä kontrolleihin liittyvänä. No en jaksa enää omaa blogipäivitystäni korjata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No suora suomennos onkin pelattavuus, että ei se nyt kovin mettään menny. :D Miekin sen koin ensin täysin kontrolleihin liittyvänä asiana, mutta en sitten ollut enää niin varma kun tuli aika kirjailla tätä postausta, niin piti hakea vähän lisäselvitystä. Vastaan tuli tuollainen lista. :D

   Poista
 3. Fallout 4 on kyllä mahtava peli! :) Itselläni ei myöskään ole ollut mitään peliä haittaavia bugeja. Ainoat bugaamiset pelissä ovat tuoneet huvittavia fiiliksiä, esim eräs kuollut vihollinen jäi seisomaan ja lihakset nykimään hyvinkin huvittavan näköisesti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo välillä nuo pikkuiset glitchit siellä täällä ilmoittaa olemassa olostaan, mutta muuten grafiikkamoottori on kyllä itsellä toiminut moitteetta. Ei tuollaisia "kävelen sankoon ja kuolen" tai "koko peli jumii koska fps on pelin tietokoneelta poistuessa yli 105". :D

   Poista
 4. Ja lisäksi vielä heitin sinutkin mukaan tuohon haasteeseen blogissani! Jos sattuu, että on intoa vastailla peliaiheisiin kysymyksiin niin niitä tuolta löytyy. ;) http://www.pelilaatikko.blogspot.fi/2015/12/liebster-blog-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin ennen tätä kommenttia! Kiitos, pistetään takataskuun, vaikka näin ennen joulua tuntuukin että näitä postausaiheita on aika runsaanlaisesti. :D

   Poista

Blogger Template by Clairvo