maanantai 7. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015 - Luukku 7: Lempipari [spoiler alert Mass Effect 2&3]Luukku 7: Lempipari / Favourite game couple
[Spoiler Alert: Mass Effect 2&3]

Postaus sisältää pieniä spoilereita Mass Effect 2 ja 3 -peleistä. Mikäli et ole pelejä pelannut, käytä harkintaa siitä haluatko lukea tekstin. 
Peleistä löytyy usein yllättävän paljon romantiikkaa. Jos ei pelissä itsessään sitä näy, niin viimeistään tällainen loren kahmija sen taustatarinasta löytää. Hyvä esimerkki lähinnä vain loreen pohjautuvasta parista on Warcraft-maailman Malfurion Stormrage ja Tyrande Whisperwind. Heidän rakkauttaan ei juuri peleissä toitoteta, mutta kaiken takana on vuosisadan rakkaustarina, joka kestää yli Emerald dreamin (eli vuosisatojen, ellei -tuhansien poissaolon) ja kokonaisen haltiarodun johtamisen ja poliittisten velvoitteiden. Malfurion ja Tyrande eivät kuitenkaan ole lempiparini, sillä kaipaan näkeväni ehkä nimenomaan sitä että rakkaus kasvaa pelin edetessä. Sitä ihastumisen kutkuttavaa tunnetta ja sitä, kun toinen parista uskaltautuukin tunnustamaan tunteensa. Hyvän kasvutarinan kautta lempiparikseni päätyikin Mass Effectin Joker & EDI.


Jokerin ja EDIn kasvutarina alkaa Mass Effect 2:ssa, kun Cerberus asentaa Normandylle tekoäly EDIn (The Enhanced Defence Intelligence). Normandyn luottopilotti Joker vihaa ajatusta rakkaaseen alukseensa kajoamisesta, eikä tekoälyn ja pilotin suhde saa hyvää alkua. Esimerkiksi Joker ei suostu kutsumaan EDIä häneksi, vaan siksi (eng. she / it).

Pelin aikana näiden kahden välinen suhde kuitenkin tasaantuu sille tasolle, että kaksikko voi kutsua toisiaan lähes kavereiksi. EDI ja Joker toimivatkin yhdessä estääksen sen, etteivät Alliancen mekaanikot pura Cerberuksen asentamaa tekoälyä aluksesta. EDI teeskentelee mekaanikoille kuuntelevansa vain Jokeria, joka velvoittaakin näiden kahden yhdessäolon aluksen täydellisen toiminnan takaamiseksi. EDIstä on tullut näin oleellinen osa alusta ja miehistöä.Mass Effect 3:ssa EDI saa epätäydellisesti onnistuneen tietojen siirron vuoksi käyttöönsä synteettisen kehon.
Pelin aikana EDIn kehittyminen yhä inhimillisemmäksi syvenee tasolle, jossa EDIllä on tunteiden kaltaisia toimintoja. EDI pähkäilee olemassa oloaan ja moralisoi Jokerin vitsejä. 

EDIn ja Jokerin suhteen saa virallisesti aloitettua vain fanservicen pyhimmässä lisäosassa The Citadelissa, jossa Shepard voi joko rohkaista Jokeria tekemään aloitteen EDIn suhteen tai jättämään romanttiset ajatukset sikseen. Mikäli heidät ajattaa yhteen (kuten allekirjoittanut toimi), voi pelin lopussa nähdä parivaljakon sulkevan toisensa syleilyyn. Mikäli sitten taas toimii niinkuin minä toimin, ja tuhoaa Reaperit ja niiden mukana kaiken synteettisen elämän galaksista, on EDI menetetty tapaus. Näin jälkikäteen ajateltuna en voi sanoa kuin voi "#¤%&, ajattelinkohan tämän nyt ihan loppuun saakka. Toisaalta olen aina ollut vähän traagisten loppujen ystävä ja Joker voi minun tarinassani bondata Kaidanin kanssa menetettyjä rakkauksiaan murehtiessä.

Tässä suhteessa on siis kaikki mitä hyvältä fiktionaaliselta suhteelta voin odottaa: karikkoinen alku, välien syveneminen toisen pelastaessa toisen, epätietoisuus toisen tunteista omien syvetessä, rakkauden tunnustus ja sitten se traaginen loppu. 

**


0 kommenttia :

Blogger Template by Clairvo