sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Vanhan tasavallan ritarit - Knights of the Old Republic


Knights of the Old Republic (lyh.KotOR) on BioWaren 2003 julkaisema Star Wars -universumiin sijoittuva roolipeli. Pelissä pelaat nais- tai mieshahmollasi (kaanonissa mies), joka myöhemmin oppii hallitsemaan voimaa ja pääset leikkimään jediä. Ensimmäisissä pelikohtauksissa olet kuitenkin vain sotilas/varas/tutkimusmatkailija, joka herää tasavallan aluksessa Darth Malakin hyökkäyksen alla. Tehtäväsi on pelastaa, ja siinä sivussa oppia tuntemaan, itsesi. Klassinen lähtöpiste: pelasta maailma, opi löytämään itsestäsi voimat joita kellään muulla ei ole.

Pelin aikana suoritetaan sivutehtäviä ja päätehtäviä erinäisillä planeetoilla, kehitytään ja kehitetään omia ominaisuuksia (attribute, esim. strenght, dexterity), taitoja (skills, esim. erilaiset hyökkäykset tai se kuinka hyvin osaat käsitellä tietynlaisia aseita) ja lisäominaisuuksia (feats, esim. suostuttelu- tai hakkerointitaidot). Siis roolipeliä parhaimmillaan. Kaiken lisäksi kehität samalla suhteitasi ympäröivään maailmaan ja vierellä kulkeviin kumppaneihisi. Valitset, oletko hyvä vai paha, jedi vai sith. KotOR 1:ssa ei vielä ole kakkoseen tullutta mekaniikkaa, jossa vuorovaikutuksesi kumppaneittesi kanssa vaikuttaisi heidän lojaaliuteensa tai siihen kuinka he toimivat kanssasi. Tästä huolimatta keskustelut kannattaa käydä ajatuksen kanssa.


Taistelut ovat pelissä vuoropohjaisia, jonka muistan aikoinaan tökkineen alussa minua aivan hirvittävästi ennen kuin opin hyödyntämään ajanpysäyttävää Battle Modea, ja suunnittelemaan jokaisen hyökkäykseni yhteen kumppaneitteni kanssa. Kumppaneitteni, joita voi kerrallaan olla mukana kaksi, ja joiden taidot kannattaa sulavan pelikokemuksen vuoksi miettiä yhteensopiviksi omiesi kanssa. Myös kumppaneitasi pystyt kehittämään levelin napsahtaessa kohdalle, ja valikoimaan heille ne juuri sopivat taidot sinulle. Ryhmässä kun ei kannata olla kolmea barbaaria, vaan esimerkiksi mekaaninen tietämys ja laseraseet voivat olla hyvä lisä melee-hahmollesi. Ryhmäkokonaisuus kannattaa siis miettiä ehjäksi aivan kuten esimerkiksi BioWaren myöhäisemmässä tuotannossa Mass Effectissä.


KotOR on ehkä ensimmäinen peli, jonka olen pelannut oikeasti läpi yksin. Ennen omaa konetta pelasimme siis pikkuveljeni kanssa yhdessä pelejä pelaajaa tietyin väliajoin vuorotellen, enkä siksi pelannut kovin montaa peliä täysin yksin. Tästä täysin omasta läpipeluusta voinee kyllä taistella myös Need for Speed Underground, mutta koska en ole täysin varma pelasinko koskaan Undergroundia TÄYSIN läpi, luovutan kunniapaikan suosiolla KotORille. KotOR on myös niitä harvoja pelejä, jotka ovat imeneet minut niin syvälle tarinaan, ettei edes saman taistelun (spoil.alert. Calo Nordin tai BASTILAN kanssa) uudelleen ja uudelleen pelaaminen aiheuta Ragequittia. Siis vallan harvinainen helmi tämä KotOR!

Ja syy, miksi KotOR juuri tänään nostetaan esille joulukalenterin lisäksi, on se, että läpipeluu tapahtui tasan 10 vuotta sitten! Itsenäisyyspäivänä 2005 istuin porukoilla kammarin nurkassa ja hankasin iltapäivästä iltaan usean tunnin ajan viimeisiä kohtauksia läpi. Muistan kuinka pikkuveljeni ja tämän kaveri olivat närkästyneitä siitä etteivät päässeet koneelle, mutta muistan myös, että he tulivat useasti moottorikelkan löpöltä haisten tarkastamaan miten minulla menee, sillä myös he halusivat nähdä miten tarina loppuu. Kun lopulta sain lopetettua pelin, oli meidän perheen perinteinen itsenäisyyspäivän iltakahvi valmista, ja sain istuutua pöytään juomaan glögiä ja syömään joulutorttuja. Linnanjuhlat tuli telkkarista. Siinä hetkessä oli jotain mieleenpainuvaa. Jotain sellaista, että itsenäisyyspäivänä on tehnyt siitä lähdin mieli pelata KotORia.


Mikäli olet Star Wars -ihmisiä ja olet kenties missannut tämän helmen, suosittelen tarkastelemaan esimerkiksi Steamin alennuksia, joissa usein KotORit saa muutamalla eurolla itselleen. KotORin on nyt noin vuoden ajan saanut myös iOSille ja Androidille, mutta näistä alustoista minulla ei ole tämän pelin kanssa minkäänlaista kokemusta, enkä siksi osaa suositella ostoa. GooglePlayn arvosteluista päätellen kosketusnäyttö kuitenkin toimii KotORin pelaamisessa, eikä peliä ole sisällöllisesti muuteltu lainkaan, joten kokeiltavan arvoinen lienee sielläkin puolella. (:


Itse asensin KotORin juuri uudestaan, mutta tällä hetkellä se kaatuu aina kun hahmonluonnin jälkeen yritän aloittaa peliä. Pitänee hieman tutkailla asiaa, sillä palan halusta pelata tämän helmen uudelleen! Muistaakseni viimeksikin oli tämä sama ongelma, mutta en muista jaksoinko taistella asian selväksi vai luovutinko vain suosiolla peliaikani jollekin muulle pelille.

Choose your path
and May the Force be with you.Myöhempi merkintä ajoitettuun postaukseen: Kaatuilun sain lopetettua asetuksista vaihtamalla näytön asetuksista Frame Bufferit ja Soft Shadowt pois päältä, ja myöhemmin pelissä ilmaantuvan taistelun jälkeisen jumittumisen sillä, että säädin näyttöasetuksista V-syncin päälle. Kikkailua kikkailua, mutta ainakin tähän mennessä on toiminut hyvin!

2 kommenttia :

 1. Loistava peli kyllä. Toinen osa oli vähän pettymys ja tämä MMORPG Kotor aiheutti uskon puutteen jatkosta. Nythän ollaan tuota alkuperäistä Kotoria tekemässä uusiksi...tai no ainakin jonkunlaista graafista päivitystä tulossa siihenkin. Ehkä joskus näemme sen Kotor III joka ei ole mikään MMORPG peli. Sitä päivää odotellessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakkosta en ole henkkoht. pelannut, vaikka se pelikirjastosta kyllä löytyy. Tiedän vain kaverin kautta satunnaisia osia sieltä täältä. Se MMORPG oli kyllä jotain surullista...
   All I want for Christmas is Kotor 3? :D

   Poista

Blogger Template by Clairvo